Kattengedragstherapie

Hoewel gedragstherapie voor honden al wat bekender is bij het grote publiek, is gedragstherapie voor katten in Nederland nog een relatief onbekend fenomeen. Vaak wordt gedacht dat katten niets te leren valt, maar dit is onterecht. Hoewel katten duidelijk verschillen van honden kunnen ook zij dingen (aan- en af-)leren.

Veel gedragsproblemen ontstaan doordat katten niet hun natuurlijke gedrag kunnen uitvoeren. Het kan ook zijn dat een kat wel zijn natuurlijke gedrag kan uitvoeren, maar dat dit gebeurt op een manier waarmee u als eigenaar minder gelukkig bent.

Gedragstherapie is uiteraard geen wondermiddel. Helaas kunnen katten niet praten in mensentaal. Daarom wordt door middel van observatie van de kat en gesprekken met u gekeken, wat de oorzaak is van het ontstaan en blijven bestaan van bepaald gedrag en hoe dit om te vormen is in gedrag dat minder vervelend voor u, als eigenaar, is, doch waarbij ook de kat zelf zich prettig kan voelen.

Door inzicht te krijgen in de behoeften en (lichaams-)taal van de kat kunnen problemen voorkomen of opgelost worden. Mensen maken ook leerprocessen door en het is soms goed om ook dat aspect van een probleem onder de loep te nemen. Verder is het belangrijk als eigenaar zelf aan de slag te gaan met de gegeven adviezen. De betrokkenheid van de eigenaar bepaalt grotendeels het slagen van een advies.

Voorbeelden van problemen, die met behulp van gedragstherapie aan te pakken zijn, zijn onzindelijkheid, sproeien, angst, agressie, aandachtvragend gedrag, krabgedrag en zichzelf kaallikken.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer